Youtube Açık Dns Sunucuları

Youtube Açık Dns Sunucuları 195.46.39.39 / 195.46.39.40

22 Mart 2014 Cumartesi

Kay Süt Keçi Sütü Reklam Filmi

  

KEÇİ SÜTÜNÜN FAYDALARI
Türkiye'de yaklaşık 15 milyon ton süt üretiliyor. Bunun yüzde 95'inden fazlasını inek sütü oluşturuyor. Keçi sütü özellikle son iki-üç yıldır halkın beslenmesine verdiği önem ve keçi sütünün yararlarının giderek daha fazla duyulmasıyla ivme kazandı
Ayrıcalıklı bir süt olan keçi sütünün bileşim zenginliğini ve beslenmeye yönelik faydalarını Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özer Kınık'tan öğrendik. İlk olarak keçi sütünün anne sütüne yakınlığından söz eden Özer Kınık, özellikle bu yakınlığın protein yapısından ve yağ moleküllerinin daha küçük olmasından kaynaklandığını belirtti.

BEBEKLER İÇEBİLİR Mİ?
İnek, koyun ve manda sütleri arasında anne sütüne bileşim özellikleri açısından en yakın sütün, keçi sütü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kınık, keçi sütünün ana proteini olan kazein oranının inek sütüne oranla daha düşük olması ve daha küçük partiküler yapıya sahip olması keçi sütünün sindirilebilme kabiliyetini artırdığını dile getirdi. Kınık, keçi sütünün anne sütüne benzeşimini, su oranı, serum proteinlerinin fazla olması, beta kazein miktarı ve mineral maddece biraz daha zengin olmasından kaynaklandığını açıkladı. Prof. Dr. Özer Kınık, keçi sütünü bebeklerin rahatlıkla içebileceğini söyleyerek, "Anne sütüne benzemesi için biraz su katılarak seyreltilmesinde fayda var. Bire bir ya da bire yarım su katılmalı" dedi.

YÜZDE 13 DAHA FAZLA KALSİYUM İÇERİYOR
Prof. Dr. Kınık, içme sütleriyle kıyasladığında keçi sütünün, yüzde 13 daha fazla kalsiyum, daha fazla magnezyum, yüzde 25'ten daha fazla oranda B3, B6 ve A vitamini içerdiğini dile getirdi. Yine sütler arasında keçi sütündeki kalsiyumun vücut tarafından absorblanıp kullanılabilme özelliğinin diğer sütlere göre yüzde 30 civarında daha fazla olduğuna değinen Kınık, "Bakır ve manganez miktarı diğer sütlere göre yüzde 30-35 daha fazla. Selenyum son zamanlarda çok duyulan bir mineraldir. Fazlası daima zararlı ama önemli bir antioksidandır. Özellikle akciğer kanseri üzerine önemli bir mineral madde kaynağıdır. Keçi sütünün selenyumca diğer sütlere göre daha zengin olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu. İnsanın kendi vücudunda oluşan kolesterol miktarının bazen gıdadan alınandan daha yüksek olabildiğini ifade eden Kınık, kolesterol oluşumunun direk kaynağının yağ olmadığına dikkat çekti. "Ama beslenmemizin bunun üzerinde çok büyük etkisi var" diyen Prof. Dr. Kınık, "Literatürlerde keçi sütünün kolesterol oranı sıfır diye yazıyor, ama buna böyle diyemeyiz. Keçi sütü diğer sütlere göre daha fazla esansiyel yağ asidi içerir. Kısa ve orta zincirli yağ asitleri oranı, keçi sütünün hem karakteristik lezzetini verir hem de bu kısa zincirli yağ asitlerinin daha yoğun bulunması kolesterol oluşum miktarını azaltır. Ayrıca kolonda zararlı bakterilerin bulunmasını engeller" diye konuştu.

ALERJİK RİSKİ AZ
Kınık, keçi sütünde yağların birleşme özelliği göstermediğini söyleyerek, kümelenme özelliği göstermediği için de vücut tarafından daha kolay sindirilebilir olduğunu, bunun da yine kolesterol sentezi açısından önemli bir kısıtlayıcı faktör olduğunu belirtti. İnek, koyun ve keçi sütlerinin bileşimlerinin (yağ, protein, şeker, mineral maddeler, vitaminler) temelde aynı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özer Kınık, bunlar arasındaki en önemli farkı şöyle açıklıyor: "En önemli fark süt proteininden kaynaklıdır. İnek ve koyun sütünde beta kazein fazladır. Beta kazeinin fazla olması, bu sütlerin protein alerjisi yapmalarına neden oluyor. Beta kazein keçi sütünde daha azdır. Bu kazein fraksiyonlarının değişimi keçi sütünün alerjik fonksiyonlarını biraz daha azaltıyor."

KANSERE KARŞI KORUYUCU
Esansiyel yağ asitleri (üronik ve araşidonik) miktarının keçi sütünde daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kınık, "Özellikle üronik asit çok önemli bir fonksiyonel beslenme ajanıdır. Kalp sağlığından obeziteye, göğüs kanserinden prostat kanserine kadar, çok önemli kanser türlerine karşı koruyucu, ergonomik yaşam sağlayıcı bir besin bileşenidir" dedi. Kınık, göğüs kanseriyle ilgili yapılmış bir çalışmadan bahsederek, İtalya ve Yunanistan'da peynir tüketimine bağlı göğüs kanseri sıklığının Türkiye'ye göre daha az olduğunu belirtti. Bunun peynir tüketimindeki farklılıktan kaynaklandığını ifade eden Kınık, keçi sütünden üretilen ürünler tüketilirse, bunun belirleyici faktörünün daha fazla ortaya çıktığını dile getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder